Naši uporabniki – Alenka Plos

Do 24. februarja 2023 je bila na ogled razstava z naslovom Barvite misli in pobarvanke Alenke Plos, ki jo je gostila Knjižnica Jožeta Udoviča v enoti Maričke Žnidaršič v Starem trgu pri Ložu.

Barve nas obkrožajo na vsakem koraku v našem okolju. Delno jih začnemo zaznavati že od samega rojstva, tako da nas spremljajo celo življenje. Na nas puščajo različne vtise spominov, občutkov, spoznanj. Ob pogledu na določeno barvo se lahko spomnimo na vesel ali žalosten dogodek, kar v nam sproži določeno čustvovanje. Preko barvnega izražanja prav tako komuniciramo, saj ima vsaka barva svoj pomen. Vsak posameznik barvo zaznava in doživlja drugače.

Barvanje razvija moč rok in zaznavne sposobnosti. Barvanje je navadno prva dejavnost skozi katero mnogi izmed nas, kot otroci, ustvarimo nekaj na kar smo ponosni. Barvanje povečuje zaupanje, razvija razumevanje vzroka in posledice in povečuje pozornost.

Nekateri posamezniki so občutljivejši na barve in imajo navadno svoj izbor najljubših barv, ki jih globoko občutijo. Alenka zase pravi, da si ob izbiri barv rada vzame čas in temeljito premisli, katero bo izbrala.

Barve so okoli vseh nas, so v prostoru našega življenja. Na vsakega posameznika barve vplivajo drugače, privabijo določene spomine, občutke, želje in čustva. Prav tako jih vsak posameznik drugače zaznava. Barve vplivajo na naše razpoloženje, na našo energijo in počutje.

Barvanje slik je kreativna dejavnost, ki lahko doprinese k poglobljenemu miru, zdravljenju in boljšemu samo-razumevanju. Posvečanje tej dejavnosti doprinese k nežnemu ravnovesju dneva posameznika.

Alenka za eno od slik, ki jih razstavlja v Knjižnici Maričke Žnidaršič v Starem trgu pri Ložu, navadno porabi tri dni. Njena asistentka Bojana Žvokelj ji pripravi predloge, Alenka pa izbere barve in slike dokonča. Alenkina mama pravi, da je opazovanje Alenke ob barvanju, pomirjujoča dejavnost tudi zanjo.

Sicer pa pričujoča razstava ni prva, ki jo ima Alenka Plos. Znotraj varstva v VDC Postojna je že ustvarjala tudi s pomočjo drugih likovnih tehnik in tudi imela svojo prvo razstavo.